בפרוס עלינו חגי תשרי, ואיתם ההתכנסויות המשפחתיות סביב האוכל של אמא או של סבתא, די בטוח שלפחות אצל חלקכם, תוך שחרור אנחת נוסטלגיה חשאית, מדגדג באצבעות להכין ספר מתכונים משפחתי ממאכליה של אמא (או של סבתא).
אלו, אגב, שהמחשבה לא חולפת בראשם – מוזמנים לדלג על הפוסט- הוא לא מיועד לכם (-"
עבורכם, שנשארתם איתי, הכנתי רשימה של טיפים והמלצות, המבוססת על ניסיון של שנים בהפקת ספרי מתכונים משפחתיים, בתקווה שהרשימה הזו תעודד אתכם להתחיל במשימה.
בראיון שנתתי בנושא הפקת ספרי מתכונים משפחתיים למגזין "לאישה" לפני זמן מה, ההמלצה החשובה ביותר שיכולתי לתת היתה – שאם כבר נבט הרעיון הזה בראשכם – מומלץ להתחיל להוציא אותו לפועל, שכן זמן הוא דבר חמקמק, והורינו / סבינו לא ישארו בסביבתנו לנצח…
כדאי לכרוך את הפקת הספר למועד של אירוע מסויים, כמו יום ההולדת של אמא, או ההתכנסות המשפחתית הבאה וכדומה. שימוש ב"דד-ליין" בדרך כלל מייצר פעולה ומדרבן לעשייה. לא מומלץ להתעורר רק שבוע לפני יום ההולדת של אמא ולהחליט שמוציאים ספר מתכונים משפחתי – זה לא יעבוד. הפקת ספר מתכונים משפחתיים לוקחת מס' שבועות לפחות.
בכל פרוייקט כזה, תמיד ישנו/ה האחד/ת שמנהיג אותו, שמושך קדימה, שמקבל החלטות, ושהצלחת הפרוייקט חשובה לו יותר מאשר לאחרים. אם את/ה קוראת את הפוסט הזה, סיכוי טוב שזו/ה את/ה (-"…
כמה הצעות ליעול התהליך:
א. כדאי לחלק משימות לאחרים באופן אקטיבי, כולל תאריכי דד-ליין.
ב. כדאי להיעזר באיש מיקצוע ולו רק בשביל להקל על המשא.
ג. כדאי לזכור תמיד שלהעביר ביקורת זו תמיד פעילות קלה יותר מאשר לבצע, ולכן אפשר לקחת בקלות את הביקורת (הבונה) שיש לאנשים אחרים על ההחלטות והבחירות שלך.
כאן מתאים הפתגם – "כל המוסיף – גורע!". כדאי להתמקד בכמה עשרות בודדות של מתכונים- הנבחרים, המיוחדים, האהובים ביותר. כמות סבירה של מתכונים היא 30-50. פחות מ- 20 – זה דל ! אבל אם לא מתאפשר לכם להכניס יותר – אל דאגה – יש דרכים למלא את הספר.
כדאי שבחירת המתכונים לספר תעשה על בסיס קווי היגיון מסויימים ולא באופן אקלקטי לחלוטין. בנוסף, כדאי שמכל קטגוריה שנבחרה יהיה ייצוג הולם. למשל, אם החלטתם ללכת לפי סוגי מנות, אז הקפידו לאסוף מגוון סביר מכל סוג.
קווים מנחים לבחירה יכולים להיות:
חגים ומועדים (ראש השנה, פסח, שבת, ימי הולדת וכדומה),
סוגי מנות (ראשונות, דגים, בשר, מרקים וכדומה),
לא מומלץ – לכוון לבחירה לפי "המאכל האהוב ביותר על…". בדרך כלל במשפחה יש מתכונים פייבוריטייים יותר מאחרים, דבר שייצר ספר לא מאוזן ודל למדי.
אם אין לכם הרבה מתכונים כדי לחלק לקטגוריות, או שהקטגוריות לא מאוזנות בכמות, אפשר לסדרם לפי א"ב כפתרון.
לפעמים על פתקים מפוזרים, לפעמים במחברות מסודרות, ולפעמים רק בתוך הראש של אמא/סבתא. לפעמים – בעיה לשחזר. כדאי מאוד לרתום את אמא/סבתא לפרוייקט ולקבל את שיתוף הפעולה שלה, ובכך להגיע לדיוק מקסימלי של המתכונים. אם אלמנט ההפתעה מאוד חשוב לכם- אפשר לשאול בעקיפין (בהצלחה!) ואפשר גם להיעזר באתרים ובלוגים באינטרנט, העוסקים בבישול (תוכלו למצוא שם די הרבה מתכונים עדתיים דומים, למשל).
בהיותו ספר מתכונים משפחתי, פחות חשוב להוסיף צילומים של המאכלים עצמם (ממילא זה כרוך בלוגיסטיקה וזמן, ואתם אינכם צלמים מיקצועיים…), אבל זה לא אומר שצריך לוותר על תמונות !
אפשר לשלב בספר תמונות משפחתיות מאירועים, מחגים, מפיקניקים משותפים. אפשר להכניס תמונות של אמא/סבתא במטבח מתקופות שונות. האינטרנט אמנם מלא בתמונות של מאכלים דומים אך פה צריך להתגבר על 2 בעיות מרכזיות:
א. רוב התמונות מעוגנות בזכויות יוצרים – לא כדאי להסתבך !
ב. רוב התמונות מופיעות ברזולוציה נוחה לאינטרנט אך לא מתאימה להדפסה, והתוצאה עלולה להיות לא איכותית.
אפשר ורצוי לסרוק מתכונים ישנים בכתב ידה של אמא/סבתא, ולהכניסם לספר כחלק מהאווירה שאנו רוצים לתת לו (לא מומלץ להשתמש בכתב היד כתחליף למתכון מוקלד!).
כמשפחה, בוודאי יש לכם עשרות אנקדוטות משפחתיות, חלקן קשור באוכל, וחלקן לא. אפשר ורצוי להוסיף לספר גם את הסיפורים המשפחתיים שלכם, גם אם אינם קשורים בהכרח למתכונים! באופן הזה תהפכו את הספר ל"ספר משפחה" יותר שלם וכוללני. יחד עם זאת, מומלץ להשאיר עדיין את הדגש על הפקת "ספר מתכונים משפחתי" ולא "סיפור חיים משפחתי עם כמה מתכונים". הסיבה העיקרית להמלצתי – הפקת ספר סיפור חייה של משפחה היא עניין מורכב וארוך הרבה יותר, ואם לא התכוונתם לכך מראש, אתם עלולים למצוא את עצמכם בהפקה ללא מוצא. הכניסו סיפורים קצרים, אנקדוטות, בדיחות משפחתיות, אימרות שפר וכדומה.
כיוון שלא מדובר בספר המיועד למדפי "סטמצקי", אין הכרח לטיפול לשוני יסודי, מורכב ויקר לספר המתכונים שלכם. יחד עם זאת, כדאי לשמור על שפה תקינה ואחידה במתכונים (גרם או גר' למשל). אפשר לתת את החומר לעריכה לשונית קלה של איש מיקצוע, או לבת הדודה מדרגה שניה, שפעם היתה מורה ללשון. העיקר – בלי שגיאות גסות. הספר, גם אם הוא מיועד לשימוש משפחתי, הוא סוג של חלון הראווה שלכם, ואין לדעת מי יעבור ויציץ בו יום אחד…
כאן נכנסים שיקולים של תקציב ושיקולים של כישוריי עריכה ועיצוב.
ניתן להשתמש בתוכנות החינמיות המחוברות לבתי דפוס שונים. השימוש בתוכנות אלו אינו עולה דבר, אך הוא יצריך מכם שעות עבודה ארוכות. מדובר בתוכנות פשוטות ואינטואיטיביות, אך גם יכולתן העיצובית היא נמוכה ביחס לתוכנות מיקצועיות.
אם מתאפשר לכם, וכיוון שמדובר בעבודה חד פעמית, הייתי ממליצה לפנות לאנשי מיקצוע בתחום. עבודה מיקצועית בתוכנות מיקצועיות תשדרג באופן משמעותי את התוצאה הסופית שתקבלו. אם בכוונתכם להכניס לספר תמונות משפחתיות, מומלץ שתוודאו עם בעל המיקצוע שתיקון ושידרוג התמונות בפוטושופ כלול במחיר.
הפורמט הנפוץ ביותר ובדרך כלל המתאים ביותר להפקת ספר מתכונים הוא A4, 20*28 בקירוב, עומד. פורמט זה מתאים בדרך כלל למרבית המתכונים (לא לארוכים במיוחד) + תמונה + אנקדוטה + עיצוב. זהו פורמט נוח גם בהיבט הפרקטי של אחיזה ושימוש בספר. יחד עם זאת, יהיו מקרים בהם כדאי יהיה להשתמש בפורמט ריבועי קטן (20*20). במידה והחלטתם להרחיב את הספר לספר משפחתי שמשולבים בו גם מתכונים, אולי תישקלו לעבור לפורמט מורחב יותר מ A4.
לספר מתכונים (בניגוד לאלבום מעוצב) יש לבחור עיצוב אחיד שילווה את כל עמודי הספר.
רצוי לכלול בשיקולים, מלבד טעמכם האישי, סוגיות כגון:
האם המאכלים הם מזרחיים יותר או אשכנזיים יותר,
האם העיצוב מבליט את התוכן או מחביא אותו,
האם הפונט מספיק ברור וידידותי לקריאה שוטפת,
האם אתם רוצים לשדר נוסטלגיה או עדכניות,
ועוד.
בכל מקרה, מומלץ להעניק לספר מראה המשדר את תוכנו – ספר מתכונים – באמצעות שימוש באלמנטים גרפיים הקשורים לעולם הבישול.
בשעה טובה, הגעתם לשלב הדפסת הספר. הנה כמה טיפים חשובים:
א. תמיד עדיף להדפיס בכריכה קשה, גם בשביל המראה המכובד וגם בשביל שהספר ישמר לאורך זמן. ההבדל בעלות ההדפסה בין כריכה רכה לכריכה קשה הינו חד סיפרתי (לספר).
ב. במידה והחלטתם על הדפסת כמות מעל 10 ספרים, תמיד תוודאו באמצעות הדפסת ניסיון שקיבלתם את מה שרציתם והתכוונתם. הדפסת הניסיון תלמד אתכם הרבה. גם אם אתם נעזרים באיש מיקצוע – וודאו שהדפסת הניסיון כלולה בהצעת המחיר ותוכנית העבודה.
ג. כלל אצבע – כדאי להזמין קצת יותר ספרים ממה שמתוכנן במקור. במיוחד אם התוכנית היא להדפיס מעל 10 עותקים מהספר. הסיבה המרכזית היא שעלויות ההדפסה לספר יורדות ככל שכמות הספרים עולה, אבל בבתי דפוס כל הזמנה מורצת בנפרד ולכן מתומחרת בנפרד. המשמעות היא שעלות הדפסת 2 ספרים נוספים, אחרי שכבר בוצעה ההזמנה הראשונה, עלולה לעלות לכם מאוד ביוקר…
ד. הצעת הדפסה זולה עלולה לעלות לכם ביוקר. כמו בכל תחום, גם בדפוס יש איכויות שונות… ומחירים שונים בהתאם. בדרך כלל לא כדאי ללכת על הזול ביותר.
בשעה טובה ומוצלחת הגעתם לסיומו של הפרוייקט. בין אם יום ההולדת של אמא/סבתא הוא ארוע היעד לחלוקה ובין אם לא – נצלו את החלוקה ושלבו אותה בארוע משפחתי מרגש! זה עתה הפקתם ספר מתכונים משפחתי! של המשפחה שלכם ! זהו פרוייקט חד פעמי ששווה להתרגש ולרגש בשבילו.
בתיאבון ! ( או בקיצור – כל מה שאתם צריכים לדעת על ספרי המתכונים שלנו נמצא כאן)