בעמוד זה תמצאו סידרה של סירטוני טיפים העשויים לסייע לכם להתארגן נכון, לקבל החלטות נכונות, וגם לעצב נכון את האלבום או המצגת שאתם מתכננים.
בוידאוטיפים אלו הושקעה מחשבה רבה במטרה לעשותם מצד אחד נגישים עבורכם, ומצד שני- קצרים וממצים.
כל אחד מהם בנפרד, וכולם ביחד, יסייעו לכם בהפקה של אלבום דיגיטלי או מצגת.
בהצלחה !
וידאוטיפים- עיצוב דיגיטלי לאלבומים ומצגות
כאשר אתם מתכננים להפיק אלבום דיגיטלי, או מצגת תמונות לרגל ארוע מסויים, כמו יום הולדת עגול, יום נישואין (חתונת כסף או זהב), בר או בת מצווה, מסיבת פרידה/פרישה וכדומה- לפני כל דבר אחר, כיתבו ראשי פרקים.
שבו לכם, ביחד או לחוד, עם דף וכלי כתיבה, וחישבו על מושא האלבום או המצגת (למשל, אם האלבום מופק עבור אבא, ליום הולדתו ה– 60).
נסו לתמצת את חייו לנושאים, לאו דווקא בסדר כרונולוגי.
ישנם נושאים שהם אוניברסלים פחות או יותר ומשותפים לרובנו (כמו חתונה, צבא, בר מצווה), וישנם נושאים שהם יחודיים לאבא (כמו עיסוק מיוחד, תחביבים, תכונות וכדומה). לאחר שהכנתם את הרשימה , סמנו לעצמכם ליד כל נושא, כמה עמודים יש לדעתכם להקדיש לו. כמות העמודים שתרשמו צריכה להיות פועל יוצא של חשיבות הנושא, וגם של כמות התמונות שלהערכתכם תמצאו ואשר עוסקים בנושא זה.
לאחר מכן, סכמו את כמות העמודים הצפויה. אם נראה לכם שאתם מעונינים באלבום עם יותר עמודים– תוכלו להחליט כבר עכשיו באילו נושאים לעבות את כמות התמונות, ולהיפך. תיכנון מוקדם של היקף האלבום מבחינת נושאים וכמות התמונות יחסוך מכם עבודה מיותרת בהמשך.
בהצלחה!!
לאחר שהכנתם רשימת נושאים, וכמות עמודים רצויה עבור כל נושא, הגיע הזמן להפשיל שרוולים, לעלות לבוידעם, ולשלוף משם את אלבומי התמונות המשפחתיים הישנים…
עכשיו הזמן להחליט, כמה תמונות לדעתכם, צריכות להיות בממוצע בכל עמוד (או שקף במצגת). כמובן שמדובר בממוצע, לא סביר להפיק אלבום שבכל עמודיו יש אותה כמות של תמונות. כמות התמונות בכל עמוד הינה פועל יוצא של:
טעמכם האישי (אוהבים צפוף או מרווח?),
גודל האלבום שבחרתם (אורך/רוחב של העמודים),
כמות התמונות שתמצאו, והקשורות לנושא.
אני למשל, מעצבת במרבית המקרים אלבומים בגודל של 28*28 ס"מ, כיוון שאני מאמינה שזהו הפורמט היפה והחגיגי ביותר, ושאינו מסורבל מידי. בגודל כזה אני בד"כ ממליצה על 5-6 תמונות בעמוד בממוצע.
כמובן שיהיו עמודים שבהם תהיה תמונה אחת או שתיים. מאידך, יהיו עמודים שבהם 8-9 תמונות.
קחו בחשבון שכמות התמונות בעמוד משפיעה גם על הגיוון בעיצוב…
לאחר שהחלטתם מהי כמות התמונות האופטימלית הממוצעת שאתם מעונינים שתהיה בכל עמוד, אתם מוכנים להתחיל לאסוף, למיין, לסנן, ולחייך לעצמכם כשתיתקלו בתמונה ישנה ומיוחדת…
בהצלחה !!
על אילו תמונות לא מוותרים…
אז הורדתם את האלבומים מהבוידעם, ועכשיו, עם רשימה מוכנה ביד, אתם מדפדפים ומתחילים לאסוף תמונות לאלבום או למצגת.
סביר מאוד להניח שתיתקלו בלא מעט תמונות, שהזמן לא היטיב איתן, וזאת בלשון המעטה !
חלקן כבר דהויות, אחרות שרוטות או מוכתמות. יש כאלו, בעיקר תמונות משנות ה-70 וה-80, שהיום הן בעלות גוון כתום מזעזע. יהיו כאלו כהות מידי, או… בהירות מידי.
העצה החשובה ביותר שביכולתי לתת לכם– היא אל תוותרו על תמונות באופן מיידי בגלל מצבן הפיזי ! רצוי מאוד שהשיקולים לגבי הכנסת או אי הכנסת תמונות לאלבום יתמקדו בשיקולים של התועלת שהן מביאות לאלבום שאתם מתכננים.
מצד שני, מומלץ מאוד שלא תיקחו את מצבן העגום של התמונות כגזירה משמיים ! בחלק גדול מאוד מהמקרים, חלק גדול מפגעי הזמן ופגעי האיכות, ניתנים לתיקון.
התיקון הטוב ביותר נעשה בתוכנת הפוטושופ, שהינה התוכנה המקצועית בכל הקשור לטיפול בתמונות.
אם לא תיכננתם לעשות שימוש בפוטושופ לעיצוב האלבום הדיגיטלי, כדאי שתשקלו לפחות תיקון שלהן. במידה ותכננתם להפיק את האלבום בעזרת בעל מקצוע– מומלץ מאוד לוודא אם אכן השרות שהוא נותן כולל תיקוני תמונות.
תיקון תמונות נכון, יספק לתמונות הישנות עוד עשרות שנות חיים בתוך האלבום החדש ! חבל מאוד לוותר על הליך זה.
בהצלחה!!
סריקה נכונה של התמונות המיועדות לאלבום או למצגת, אינה דבר טריוויאלי.
מניסיוני, האדם הממוצע יפעיל את הסורק, ילחץ על פונקצית סריקה, אח"כ שמירה, ובכך יראה את העניין כסגור.
החדשות הרעות הן– שסריקה איכותית המתאימה לאלבום מודפס דורשת ידע.
החדשות הטובות– בכל סורק ביתי ניתן לסרוק נכון, מהרגע שמבינים איך !
אז איך סורקים נכון:
ראשית– וודאו שאופצית הרזולוציה של הסורק נמצאת על 300 DPI . DPI הינו ראשי תיבות של DOTS PER INCH , שזה בעצם מבטא את איכות הסריקה. 300 הוא המדד המתאים לדפוס הדיגיטלי. אם תסרקו בפחות מ 300, תסתכנו באיכות תמונה ירודה שתצא מטושטשת או מפוקסלת באלבום. אם תסרקו על יותר מ– 300, תעמיסו את המחשב שלכם באינפורמציה מיותרת, ותבזבזו לעצמכם זמן רב, היות והסריקה תהיה איטית במיוחד.
בכל סורק ביתי מודרני, ישנה תיבת דו–שיח שבה אתם יכולים להכתיב לסורק מה רצונכם. בחלונית הנקראת RESOLUTION, שנו את המדד הקיים (שהוא ברירת המחדל של הסורק), ל 300, וודאו מידי פעם שהמדד נשאר שם ולא משתנה מעצמו.
שנית– אפשר להניח כמה תמונות בו זמנית על החלון השקוף של הסורק, אך מומלץ ליישר את התמונות , וכן לסמן כל תמונה לסריקה כקובץ נפרד. סריקה עקומה או מרובת תמונות, לא תואיל לכם בהמשך העבודה.
שלישית– וודאו שכל תמונה נסרקת לקובץ שהסיומת שלו הינה JPG (ולא PDF או כל סיומת אחרת). סיומת JPG הינה הסיומת הסטנדרטית הנפוצה ביותר לקבצי תמונה, ועם סיומת כזו, תוכלו לעשות שימוש בתמונות שסרקתם בכל כלי עריכת האלבומים הקיימים.
אז זכרו– 300 DPI, כל תמונה ישרה ובנפרד, לקובץ בסיומת JPG.
בהצלחה !!
לא רק תמונות !!
האלבום שאתם מכינים יהיה מגוון יותר ומרגש יותר, אם תשכילו לשלב בו גם אלמנטים נוספים, ולא תמונות בלבד.
למעשה– כל דבר שניתן לסרוק אותו או לצלם אותו, ואשר יש לו ערך רגשי עבור מושא האלבום שלכם, כדאי להכניס.
זה יכול להיות תעודות, מדליות, גביעים, פתקים קטנים בכתב יד, קטעים ממחברות בית–ספר ישנות, ברכות כתובות לימי הולדת מימים עברו, צמיד לידה ועוד.
את הפריטים האלו ניתן לצלם או לסרוק כדי לשלב באלבום או במצגת שאתם מכינים.
אם החלטתם לצלם את הפריט, למשל גביע שאבא זכה בו באליפות ג'ודו לנוער לפני 50 שנה, הציבו את הפריט במקום מואר היטב, בזווית ישרה מול עדשת המצלמה , כדי למנוע עיוותים), ובדקו היטב שכל קצוות האובייקט מופיעות בתוך התצלום.
אובייקטים כמו מדליות או גביעים, ניתן לחתוך מהרקע שלהם ולתת תחושה שהם "אמיתיים" באמצעות תוכנת הפוטושופ.
בהצלחה !
שילוב טקסטים באלבום או במצגת:
מומלץ מאוד לשלב טקסטים באלבום או במצגת. הטקסטים מהווים בעצם כלי עזר נוסף, שבעזרתו אתם יכולים לספר את הסיפור של מושא האלבום או המצגת.
הניסיון שלי לימד אותי, שכתיבה בדרך כלל אינה מהווה תחום חזק אצל מרבית האנשים. רובם היה מעדיף לא להיכנס לנושא הזה בכלל ולהשאירו בידי מישהו אחר.
אבל האמת הפשוטה היא, שככל שתהיו יותר פשוטים בכתיבת הטקסטים לאלבום, ולא תנסו להתחכם שלא לצורך, כך תהיה התוצאה של הכתיבה יותר מרגשת ואמיתית.
הדבר החשוב ביותר שצריך לזכור כשרוצים לכתוב את הטקסט הוא ש זה לא המקום לפירוט של "חיים שכאלה". כיתבו טקסטים קצרים , מרגשים וממוקדים. דבר נוסף שכדאי לזכור– הטקסטים צריכים להיכתב ברמה של הנושא של העמוד ולא ברמת התמונות. הם צריכים להיות חלק מהאווירה, ולא להכביד עליה בפרטנות יתר…
אם החלטתם לתת את הפקת האלבום או המצגת לבעל מקצוע, ואינכם מעונינים לכתוב את הטקסטים בעצמכם, מומלץ שתוודאו שהם אכן מסוגלים ומוכנים לקחת על עצמם את הכתיבה, הם עשו זאת בעבר, והסגנון שהם מציעים מתאים לטעמכם האישי.
ישנן כמה אפשרויות לסגנונות של טקסטים באלבום או במצגת.
אפשר לכתוב טקסטים בסגנון דוקומנטרי/מרגש (כך על–כל–פנים אני מגדירה אותו).
אפשר לחרוז חרוזים,
ואפשר גם לכתוב אותם בסגנון קומיקס הומוריסטי.
אפשרות נוספת היא שילוב של ציטוטים מתוך שירים שכולנו מכירים ואוהבים.
בהצלחה !
העשרת האלבום / המצגת בעזרת אלמנטים נוספים:
כשמדובר בעיצוב אלבומים או מצגות, יש כאלו המעדיפים עיצוב אחיד לכל העמודים, כאשר הדבר היחיד המשתנה בכל עמוד הוא כמות התמונות והמיקום שלהם. אני עצמי שייכת לקבוצה האחרת. אני מאמינה שכל עמוד באלבום וכל שקף במצגת תמונות צריך להיות מעוצב אחרת, בהתאם למסר ולנושא של האלבום. כלומר, שכדאי לגייס את העיצוב עצמו, שיעזור לנו לספר את הסיפור. לפי תפיסה זו, עמודים המספרים את הסיפור של הזוגיות , יעוצבו בסגנון רומנטי, עמודים המספרים את ילדותנו, יעוצבו בסגנון ילדותי, וכך הלאה.
אם גם אתם חושבים כמוני, שהעיצוב צריך להיות מגוון ותואם לסיפור, תוכלו למצוא באינטרנט כל מיני אלמנטים מיוחדים שיעזרו לכם לעשות את העבודה טוב יותר !
ישנם כמה אתרים באינטרנט שבהם תוכלו למצוא אלמנטים מיוחדים בחינם או במחירים מאוד נמוכים. אחד מהם, ודווקא די מוצלח הוא: www.freeimages.com
גם כאשר אתם מורידים תמונות מהאינטרנט צריך לזכור 2 דברים מרכזיים:
בידקו היטב האם הרזולוציה של התמונה אינה נמוכה מידי עבור הדפסה (כלל אצבע שאני משתמשת בו הרבה– כל מה שהוא מתחת ל 100KB, עלול לאכזב אותנו).
הקפידו על שמירת זכויות יוצרים.
בהצלחה !
הטיפול בתמונות מהעידן הדיגיטלי:
העשור האחרון מצטיין בשפע של תמונות מקסימות המאוחסנות אצלנו במחשב. לא צריך לסרוק אותן, והזמן לא קילקל אותן…
לכאורה, החיים הרבה יותר קלים כאשר אנחנו צריכים לשלב באלבום את התמונות הדיגיטליות. אבל זהו… ש… רק לכאורה…
אנשים רבים, מתוך חוסר ידיעה, מצלמים תמונות, וכאשר הם מעונינים להעביר אותן לאיחסון במחשב, הם מכווצים אותן, אולי כדי לחסוך במקום בזיכרון של המחשב. התוצאה המתקבלת פעמים רבות היא תמונות מקסימות, שלא ניתן להשתמש בהן לצרכי הדפסה, אלא לצרכי פייסבוק בלבד.
ואפרופו פייסבוק– השתדלו להימנע ככל האפשר מהורדת תמונות מהפייסבוק לצורך עיצוב אלבום דיגיטלי– התוצאה לא תהיה במיטבה, בלשון המעטה.
אז מה בכל זאת?
כאשר אתם מעבירים תמונות למחשב– אל תכווצו אותן, זהו הליך הרסני שאין ממנו חזרה !
כאשר אתם בוחרים תמונות מהמחשב שלכם– הקפידו שהן תהיינה במשקל של 100KB מינימום, אחרת הן עלולות לצאת מטושטשות בהדפסה.
כאשר אתם מעבירים תמונות לאיש המקצוע שבחרתם, וודאו שהמייל שלכם לא מכוון אוטומטית על כיווץ תמונות להעברה במייל. אותו דבר כאשר אתם מבקשים מבני משפחה וחברים שישלחו לכם תמונות במייל.
רצוי לזכור, שבגלל הבדלי רזולוציה בין מסך המחשב לבין הדפוס, לא תמיד ניתן להבחין כיצד התמונה תצא בהדפסה עצמה– מטושטשת מעט או תקינה. גם אם על המסך התמונה נראית לכם ממש בסדר גמור, התוצאות באלבום עלולות להיות מאכזבות !
בהצלחה !
בחירת הכלי המתאים לעיצוב האלבום / המצגת:
אני יוצאת מנקודת הנחה שאתם מעונינים לעצב אלבום תקופה מיוחד, המיועד כמתנה מיוחדת, אולי ליום ההולדת ה– 60 של אבא.
אם לא מדובר באלבום למטרות חגיגיות כלשהן, הייתי ממליצה לכם להתנסות באחת מהתוכנות החינמיות המופיעות בשפע באינטרט. לצרכי תיעוד טיולים, מפגשי רעים וכדומה, הן בהחלט עושות את העבודה. במיוחד כאשר אין צורך להתמודד גם עם תמונות ישנות שנסרקו למחשב.
אבל, כיוון שאנו עוסקים וטורחים כאן על אלבום כמתנה מיוחדת, הייתי ממליצה לכם בחום, לדאוג להפקת האלבום באמצעות הפוטושופ, או מקבילותיה (שאינני מכירה ולכן אינני יכולה לחוות דעה).
למה פוטושופ ומה יתרונה על פני התוכנות החינמיות?
תיקון תמונות לאלבום הדיגיטלי:
תוכנת הפוטושופ הינה התוכנה המקצועית המתאימה ביותר לתיקון תמונות, גם ישנות וגם חדשות. היתרון בא לידי ביטוי בעיקר בתמונות הישנות, הסובלות מפגעי הזמן. בפוטושופ ניתן לתקן תמונות דהויות, כתמים, שריטות, קרעים, הטיות צבע (כל התמונות הכתומות למשל), ועוד. אופן התיקון בפוטושופ מאפשר לתמונות לשרת אותנו בנאמנות עוד עשרות שנים קדימה, מבלי לפגום בניחוח הישן שלהן. בתוכנות החינמיות יכולות התיקון הינן מינימליות מאוד, ולא משרתות כלל את הצורך של התמונות הישנות. אלבום דיגיטלי העושה שימוש גם בתמונות ישנות– מומלץ שיטופל בתוכנת הפוטושופ.
אפשרויות העיצוב של האלבום הדיגיטלי:
תוכנת הפוטושופ הינה התוכנה היעודית לכל עיצוב דיגיטלי הקשור בתמונות ! אפשרויות העיצוב הקיימות בפוטושופ מגוונות ורבות לאין שיעור לעומת אפשרויות העיצוב הבסיסיות מאוד, הקיימות בתוכנות החינמיות. בפוטושופ ניתן להוסיף אלמנטים עיצוביים שבתוכנות החינמיות לא ניתן אפילו לחלום עליהן. אם יש לכם עניין וצורך באלבום דיגיטלי מעוצב לצרכים חגיגיים במיוחד, כמו יום הולדת עגול (40, 50, 60, 70, 80…ועד 120), חתונה / יום נישואין מיוחד, בר/בת מצווה, פרישה/פרידה, ארוע אזכרה / הנצחה / זיכרון וכדומה, מומלץ שתשקלו הפקת האלבום בתוכנת הפוטושופ .
הפקת מצגת המתבססת על עיצוב האלבום:
התוצר הסופי, המתקבל מתוכנת הפוטושופ הינו בפורמט סטנדרטי של JPG, שהוא פורמט סטנדרטי של תמונות סטילס. כתוצאה מכך, רק עיצוב בתוכנה מקצועית כמו הפוטושופ, יאפשר לכם לקבל את התוצר באופן שאפשר יהיה להפיק ממנו גם מצגת. במידה ותיכננתם הכנת מצגת במקביל להפקת האלבום הדיגיטלי, אם מדובר במסיבת יום הולדת מיוחדת וכדומה, תיכנון נכון של ההפקה, ושימוש בתוכנת הפוטושופ לצורך כך, יאפשרו לכם להפיק גם אלבום דיגיטלי וגם מצגת מאותו עיצוב דיגיטלי. שימוש בתוכנות חינמיות לצורך הפקת אלבום דיגיטלי, לא יאפשר לכם לעשות זאת.
אם האצבעות מדגדגות לכם כאשר אתם שומעים את הביטוי "עיצוב תמונות", תוכלו להתנסות בעצמכם בתוכנת פוטושופ המיועדת לקהל הרחב והבלתי מקצועי, והנמכרת במחירים סבירים. מדובר בתוכנה הנקראת "פוטושופ ELEMENTS “.
אם אתם מעדיפים להעביר את ביצוע העבודה לאיש מקצוע, מומלץ מאוד שתוודאו איתו מראש שהוא מעצב את האלבומים בתוכנת פוטושופ, ובכך תוכלו לזכות בכל היתרונות המיוחדים שיש בעיצוב כזה !
בהצלחה !
מהן ה-"השלמות" בהפקת אלבום דיגיטלי או מצגת:
לעיתים אתם עלולים להיתקל במצב שבו, לא מצאתם אף תמונה אחת ולא מסמך, שניתן לשלב באלבום, בהקשר לנושא כלשהוא, למרות חשיבותו הרבה.
למשל, קרה לי יותר מפעם אחת, שלא נמצאו תמונות מהחתונה להכניס לאלבום !
מה עושים?
אחת הדרכים לטפל בכך היא להיות יצירתיים !!
אם הנושא המדובר הוא באמת חשוב, אבל אין ברשותכם שום תיעוד, אפשר פשוט להמציא, או לאלתר.
כאן באים שוב לעזרתנו חומרים איכותיים ממקורות אינטרנטיים שונים. אפשר למצוא סמלים, תמונות, איורים הקשורים לנושא, ובתוספת תמונה לא ממש קשורה של מושא האלבום, עיצוב מתאים וטקסטים, אפשר לספק עמוד מרגש ומשעשע, גם במקרה כזה .
גם כאן, כמו בטיפ מס' 7, אני מזכירה לכם, לבחור את התמונות בעלות הרזולוציה המתאימה, היות והאינטרנט מלא גם בחומרים שאינם ראויים להדפסה.
ואם עיצוב האלבום או המצגת נעשה בתוכנת הפוטושופ או דומה לה, אז הטיפול בתקלות מסוג זה הוא אפילו קל יותר!
בהצלחה !
אפקט מרגש במיוחד, ניתן לקבל אם תשלבו בתוך האלבום גם ברכות שנכתבו ע"י בני משפחה וחברים. לשם כך עליכם להתארגן, כמובן מספיק זמן מראש.
את הברכות כדאי שתבקשו לקבל בקובץ WORD או בדואר האלקטרוני. באופן כזה, תוכלו לעצב את הטקסטים כרצונכם בתוך האלבום. מומלץ לבקש מכל מברך שיצרף תמונה שלו ביחד עם מושא האלבום, ואם אין כזו, אז גם תמונה שלו לבד– מספיקה בהחלט.
אם קיבלתם את הברכות או חלקן, מעוצבות בהשקעה ומודפסות על דף נייר, אפשר לסרוק אותן כמו שהן ולהכניס לאלבום. אם מושא האלבום הוא הורה, או סב, כדאי לתת לצאצאים הצעירים לכתוב ברכה בכתב ידם, ולעטרה בציורים.
את הברכות ניתן להכניס באלבום כחטיבה אחת, בתחילתו או בסופו, או לחלופין, לפזר אותן בין דפי האלבום, כמו… הפתעות קטנות בדרך…
בהצלחה !
כאשר אתם מפיקים אלבום או מצגת חגיגיים ליום הולדת חשוב, יום נישואין וכדומה, חשוב מאוד לא לשכוח לכלול באלבום את האנשים החשובים למושא האלבום !
כמאמר השיר "אדם קרוב אצל עצמו", כאשר האנשים יצפו לראשונה באלבום או במצגת שהכנתם, הדבר הראשון בחשיבותו עבורם יהיה- האם הם נכללו בהם !
אם אין לכם עניין בתקריות דיפלומטיות לא נעימות, כדאי שתשקיעו מעט מחשבה ותוודאו שכל האנשים העשויים לצפות באלבום הדיגיטלי או במצגת, אכן יופיעו בה !
אין צורך להקדיש לכך עמודים רבים, אפשר להקדיש לנושא החבר'ה למשל, עמוד או שניים לכל היותר, להכניס בעמוד זה מס' גדול יחסית של תמונות, וזה מספיק !
ואם נראה לכם שזה לא קריטי, נסו רגע לדמיין מצב שבו הכינו לסבא שלכם אלבום ליום הולדתו ה- 80, ואין שם אף תמונה שלכם…
בהצלחה !